Krijgt u te maken met dementie? Dan roept dit veel vragen maar ook onzekerheden op. Onze medewerkers, of zoals we bij Careyn zeggen 'casemanagers' en 'dementieconsulenten', begeleiden en adviseren mensen met dementie. Maar we gaan verder dan dat, want ook uw mantelzorger wordt begeleid tijdens het hele traject.
Ook interessant
088 - 123 99 88Heeft u soms het gevoel dat uw geheugen u in de steek laat? Geen zorgen. U kunt bij Careyn terecht. Wij helpen u graag verder. Op het moment dat u zich onzeker voelt. Of juist op het moment dat u zich afvraagt wie u kan helpen. Dan komen de casemanagers van Careyn graag met u in contact.
Goed om te weten: om begeleiding te starten is alleen al een 'vermoeden van dementie' nodig. Het is ook belangrijk om bijtijds hulp in te schakelen.
Bij dementie denken we al gauw aan ouderen. Toch komt dementie ook voor bij jongere mensen. Veelal staan zij nog actief in het leven. Zo hebben ze nog een baan of jonge kinderen. Ze krijgen vaak ook te maken met andere problemen, zoals onbegrip in de omgeving. Dat vraagt dan ook om andere zorg. Careyn is daarom in enkele gemeenten gestart met een 'casemanager dementie op jonge leeftijd'.
Wat doet een casemanager dementie?
De casemanager dementie van Careyn is ervaren op het gebied van dementie. Hij of zij staat altijd klaar voor u en uw mantelzorger(s). Met informatie, advies en voorlichting. Maar ook met de juiste begeleiding, ondersteuning en adviezen wat betreft eventuele doorverwijzing.
De casemanager coördineert de zorg- en hulpverlening tussen alle betrokkenen bij het ziekteproces. Ook schakelen zij in overleg met u hulp in van mantelzorgers, hulpverleners en vrijwilligers. Samengevat is de hulp bij dementie gericht op:
- Informatie over instanties en instellingen, financiën, huisvesting;
- Het omgaan met geestelijke achteruitgang;
- Tijdelijke of definitieve opname in een verzorgings- of verpleeghuis;
- Omgang met eenzaamheid en rouwverwerking.
Werkwijze van een casemanager dementie
De casemanagers dementie zorgen samen met zorgverleners, zoals uw huisarts en wijkverpleegkundige, voor hulp vanaf het moment dat het 'niet pluis' voelt tot wanneer het nodig is. Zij voeren gesprekken. Met u en uw omgeving. Dat gebeurt bij u thuis, in uw eigen veilige omgeving. Soms zijn de gesprekken individueel, soms samen met uw partner of met uw huisarts.
In een eerste gesprek vertelt u over de problemen die u ervaart en stelt de casemanager dementie van Careyn vooral veel vragen. Zo ontstaat een beeld wat er allemaal van invloed is op uw situatie. De casemanager dementie stelt samen met u één of meerdere doelen vast. Samen maken u en uw naasten maken we een plan met als doel uw situatie te verlichten of te zorgen dat de het allemaal wat draaglijker wordt.