afbeelding Vpt Beeld

Careyn biedt nu ook het ‘Volledig Pakket Thuis’ in Mijdrecht en Wilnis

Ouderen die intensieve zorg nodig hebben wacht vaak een verhuizing naar een verpleeghuis. Naar Careyn Maria-Oord bijvoorbeeld. Maar sinds kort is het ook mogelijk om die zorg thuis te krijgen. Het gaat dan om het ‘volledig pakket thuis’ of ‘VPT’. Daarmee hoeven ouderen niet meer te verhuizen om toch langdurige zorg en ondersteuning te krijgen. Sinds kort is dat ook mogelijk in Mijdrecht en Wilnis.

Een Volledig Pakket Thuis is een compleet pakket van welzijn, zorg en servicediensten. Naast verpleging en verzorging hoort daar bijvoorbeeld ook huishoudelijke ondersteuning en een maaltijdvergoeding bij. En als het kan worden ook nieuwe technologische hulpmiddelen ingezet. Dat alles wordt volledig afgestemd op de situatie van de cliënt. Bij Careyn noemen ze dat ook wel ‘passende zorg’.

Niet iedereen komt voor een VPT in aanmerking. Daar is een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg voor nodig. Manager Miriam Dwarswaard legt uit: “Het gaat dan om dezelfde indicatie als bij een opname in een verpleeghuis. Dat zegt dus iets over de mate van ondersteuning die iemand nodig heeft. Maar verhuizing is dan niet nodig. De zorg komt dus naar de cliënten toe. Het is dus een heel aantrekkelijk alternatief voor een verpleeghuis.” Toch wordt er bij Careyn bewust niet over ‘verpleeghuiszorg’ gesproken. Dwarswaard: “Het is andere zorg, anders georganiseerd en met minder regels.”

Helemaal nieuw is de nieuwe dienst niet voor Careyn. Er zijn in de regio al teams actief in Woerden, Maarssen en Abcoude. En met succes. Daniëlle Kruijswijk werkt als regisseur VPT bij het team in Abcoude. Ze weet dus uit eigen ervaring wat de meerwaarde van zo’n Volledig Pakket Thuis is: “De cliënten zijn zeer tevreden, Careyn is tevreden en onze medewerkers werken met alle plezier in zo’n team. Er blijkt bijvoorbeeld veel meer tijd voor persoonlijke aandacht. Even een kopje koffie en bijkletsen kan dan gewoon weer.” Dat komt ook omdat Careyn veel meer kijkt naar wat iemand nog zelf kan. Of met hulp van de partner, familie, buren of vrijwilligers. Kruijswijk: “Je ziet bijvoorbeeld vaak dat een partner daarmee een mooie bijdrage aan de zorg kan blijven leveren. Dat is voor velen heel waardevol”. En als het kan worden ook nieuwe technologieën ingezet. “Als mensen met al die ondersteuning de dingen weer zelf kunnen, dan zie je vaak dat dat een positief effect heeft op het totale welbevinden. Mensen houden zo grip op de eigen situatie en het eigen leven. Dat is vaak mooi om te zien” aldus de regisseur VPT.