afbeelding Reva Ai

Careyn werkt samen aan transformatie kortdurend verblijf in de regio Utrecht

“Zo snel mogelijk weer terug naar huis voor verder herstel”

Careyn heeft samen met vijf andere vvt-aanbieders, drie ziekenhuizen en drie huisartsenorganisaties een toekomstvisie op het kortdurend verblijf in de regio Utrecht vastgesteld. Vorige week werd bekend dat Zilveren Kruis en VGZ hieraan hun goedkeuring hebben gegeven.

De partijen zijn van mening dat in tijden van een toenemende druk op de ouderenzorg een toekomstbestendige inrichting van (geriatrische) revalidatiezorg en eerstelijnszorg alleen door nauwe samenwerking in de keten tot stand kan komen. Zij presenteren een toekomstvisie waarbij “zo snel mogelijk weer terug naar huis voor verder herstel” het uitgangspunt is. De doelen zijn ambitieus: in 2027 kan iedere revalidant zoveel mogelijk thuis revalideren. Dit doen de partijen “intelligent, met oog voor de medische én persoonlijke situatie van de oudere”.

De partijen werken daarnaast aan verkorting van de ligduur in ziekenhuizen en verbetering van de doorstroming vanuit de ziekenhuizen, onder andere door real time inzicht in de beddencapaciteit, afstemming op de OK-planning, het verbeteren van de triage en centrale- en regionale coördinatie van de doorstroming.

De organisaties beginnen deze maand met het schrijven van een transformatieplan. Als dit plan wordt goedgekeurd door de twee zorgverzekeraars, komt daarvoor – bij het behalen van de daarin vastgelegde resultaatafspraken – financiering beschikbaar.

De ‘toekomstvisie kortdurend verblijf regio Utrecht’ kwam tot stand door een unieke regionale samenwerking tussen de VVT-aanbieders AxionContinu, Careyn, QuaRijn, Silverein, Warande en ZorgSpectrum, alle ziekenhuizen (St. Antonius, Diakonessenhuis Utrecht en UMC Utrecht) en huisartsenorganisaties HUS/Sterkz.org, RegiozorgNU en Unicum.