Waar voorheen dus patiënten naar ‘de poli’ moesten, wordt dat nu gedaan door de teams van Careyn. Sarah van Loopik, uroloog in het Reinier de Graaf Gasthuis: “We zijn blij met de samenwerking met Careyn en Pieter van Foreest. De thuiszorgorganisaties staan bekend om de aandacht en tijd die ze aan de patiënt besteden.”
Voor het ziekenhuis betekent deze verplaatsing dat er minder patiënten langs hoeven te komen en de druk op de spoedzorg verlicht wordt. Daarmee kunnen ze zich richten op de meer complexere zorg. De voordelen voor de patiënten zijn eveneens duidelijk. Van Loopik: “Deze thuiszorg is een typisch voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek. Het bespaart patiënten en eventuele mantelzorgers tijd en reislast. Onze patiënten zijn vaak al op leeftijd. Zeker voor hen is het fijn om voor katheterwissels thuis te kunnen blijven.”
Petra Matthijsen, manager specialistische zorg in DWO-NWN, ziet ook voordelen voor de teams: “Onze verpleegkundigen krijgen niet alleen extra expertise, ze zien ook dat ze een waardevolle schakel zijn in de ketensamenwerking. Het idee dat je hiermee kunt helpen aan oplossingen in de zorg en verbeteringen voor de patiënt geeft heel veel voldoening. En laten we ook niet vergeten: het werken in de wijk wordt hiermee gevarieerder en dus ook aantrekkelijker.”
Het gaat hier om de verzorging van zogenaamde ‘transurethrale’ en ‘suprapubische’ katheters. Dat zijn katheters via buik en plasbuis. Verplaatsing van dit soort ‘laagcomplexe’ zorg naar de thuiszorg gaat natuurlijk niet zomaar. Daar liggen goede afspraken aan ten grondslag. Zo werken de drie partijen voortaan op een uniforme manier. Die werkwijzen zijn ook goed gedocumenteerd. Matthijsen: “En natuurlijk, onze medewerkers zijn vanuit het ziekenhuis extra getraind. Dat gaat toch om zo'n veertig collega's. Zo zorgen we er voor dat de kwaliteit van de dienstverlening overal hetzelfde is. Of het nu op de polikliniek of thuis is en of het nu door Careyn of door Pieter van Foreest uitgevoerd wordt.”