afbeelding Green Team

Medewerkers Careyn gaan met elkaar energie en kosten besparen

Op maandag 9 oktober start in heel Nederland de campagne ‘Zorg voor Energie’. Niet minder dan 220 zorgorganisaties gaan dan een week lang de eigen medewerkers vragen om actief bij te dragen aan energiebesparingen. Tegelijk wordt ook het bewustzijn rond energieverspilling versterkt. Ook Careyn heeft zich bij de campagne aangesloten.

Bij Careyn is programmamanager Irene Straatsburg de drijvende kracht achter de actieweek. Straatsburg: “De zorgsector gebruikt veel energie. Heel veel. Het RIVM heeft uitgerekend dat de sector voor zo’n 7% bijdraagt aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Dat kan en moet dus minder.” Er gebeurt overigens al veel bij Careyn. Op veel zorglocaties liggen al zonnepanelen, afval wordt strikt gescheiden en er wordt duurzaam ingekocht. Meerdere zorglocaties beschikken dan ook over het 'Zilveren certificaat van de Milieuthermometer zorg’.

Straatsburg: “Onze inspanningen leveren dus resultaat op. Maar het kan altijd beter. Om écht een verschil te kunnen maken is draagvlak en betrokkenheid van álle medewerkers in de organisatie van groot belang.” Tijdens de campagneweek vraagt Careyn de medewerkers op een positieve en speelse manier om te letten op het energieverbruik. Ze worden dus aangezet tot directe actie. Straatsburg: “En niet alleen op de werkvloer, maar zo mogelijk ook thuis. We geven heel veel handige bespaartips. Minder verspilling, beter kijken naar hergebruik en bewustwording spelen hierin een belangrijke rol.” Ze vervolgt: “Het delen van kennis en ervaring over hoe eenvoudig bij te dragen, geeft al veel inzicht in groenere zorg.”

Gezondheid toekomstige generaties

Straatsburg: ”Onze medewerkers werken altijd met hart en ziel voor de cliënten. Wat we nu van ze vragen is ook te kijken naar wat ze op het gebied van energiebesparing kunnen bijdragen. Want met de strijd tegen klimaatverandering vechten we ook voor de gezondheid van toekomstige generaties. We maken onze collega’s daar graag bewust van.”

Over de campagne
Met de campagne ‘Zorg voor Energie’ wil Milieu Platform Zorgsector (MPZ) verduurzaming van organisaties in de zorg versnellen, samen met het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg en de zorgbranches ActiZ, de Nederlandse ggz, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Zo’n 220 zorgaanbieders met meer dan 520.000 zorgprofessionals en zo’n 4.200 zorglocaties nemen deel aan de campagne, die loopt van 9 tot en met 13 oktober 2023.
Meer over de campagne: bekijk de campagnepagina