afbeelding Zilveren certificaat

Milieu-certificaat voor 28 zorglocaties van Careyn

In 2020 behaalden negen Careyn-locaties niveau zilver van de Milieuthermometer Zorg. Vandaag is niet alleen bekend geworden dat zij die status behouden, maar ook dat daarnaast nog eens 19 zorglocaties het bronzen certificaat krijgen uitgereikt. Dat zet Careyn nu volledig op de kaart als koploper duurzaamheid in de VVT-zorg.

Careyn wil zorgen voor een leefbare omgeving. Voor bewoners en cliënten, voor medewerkers en vrijwilligers. Vandaag en in de toekomst. Daarom maakt zij werk van duurzame zorg. Er worden zonnepanelen geplaatst, elektrische auto’s gebruikt en op allerlei manier wordt gekeken naar besparingsmaatregelen. Met resultaat. Dat leidt bijvoorbeeld al tot een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot. Was dat in 2021 nog 9394 ton, twee jaar later was dat al teruggebracht naar 7135 ton.

Maar dat niet alleen: negen zorglocaties hebben al sinds 2020 niveau zilver van de Milieuthermometer Zorg. Dat betekent dat zij zich onderscheiden door veel extra inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Vandaag is bekend geworden dat ook nog eens 19 andere zorglocaties van Careyn het bronzen certificaat uitgereikt krijgen. Ook daar zijn ze dus goed bezig en hebben ze extra aandacht voor het milieu.

Resultaat van ons allemaal

Irene Straatsburg is als programmamanager duurzaamheid de 'aanjager' bij Careyn. Straatsburg: "Dit is een resultaat van ons allemaal. De medewerkers op de locaties hebben hier hard aan gewerkt. Ik vind dat fantastisch om te zien hoe onze mensen het milieu een warm hart toedragen”.

Een aantal locaties is bezocht door een auditor, anderen zijn ‘op papier’ beoordeeld. Maar ook zij krijgen de komende jaren te maken met bezoeken om te kijken of ze nog steeds aan de criteria voldoen. Straatsburg: "Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken. Dat zie je ook aan de locaties die al sinds 2020 ‘zilver’ hebben. En van mij mag iedere medewerker op de locatie dat zien als een zilveren medaille", voegt ze er glimlachend aan toe.

Het behalen van de certificaten past in de ambities van Careyn. “We willen niet alleen voor onze cliënten zorgen, maar ook voor een gezonde leefomgeving. Voor onze cliënten, voor ons en vooral ook voor de toekomstige generaties”, aldus een trotse Irene Straatsburg.

De ‘Milieuthermometer Zorg’ is een praktisch hulpmiddel om concrete stappen te zetten in het milieubeleid. Ruim 40 zorgorganisaties beschikken over het zilveren certificaat. Daaronder bijvoorbeeld ook ziekenhuizen, GGZ-instellingen en revalidatiecentra. De volledige lijst vindt u hier.