Hulpmiddelenspreekuur Steunkousen

Hulpmiddelenspreekuur Steunkousen

Het aan- en uittrekken van uw steunkousen kan soms lastig zijn. Meestal is er hulp bij nodig. Van uw partner bijvoorbeeld, of van uw kinderen of de wijkverpleegkundige. Maar vaak vraagt u liever helemaal geen hulp en wilt u het zelf doen. In Utrecht kunt u daarvoor terecht bij het Hulpmiddelenspreekuur Steunkousen.

afbeelding

De ergotherapeuten in de stad Utrecht hebben een speciaal spreekuur waar gekeken wordt welke problemen u heeft bij het aan- en uittrekken van uw steunkousen. Soms kunnen een paar goede tips u al helpen het weer zelfstandig te doen. Maar vaak kan ook een hulpmiddel ingezet worden. Gezamenlijk wordt dan bekeken welk hulpmiddel u het beste helpt.

Wanneer naar het spreekuur?

Het spreekuur is er voor alle mensen die problemen hebben met het aan- en uittrekken van de steunkousen. Dat kan gaan om pijnklachten, maar bijvoorbeeld ook om beperkingen in de handen, heupen of knieën. U kunt dan bijvoorbeeld niet meer naar uw tenen reiken. Ook als u nu hulp krijgt van de thuiszorg bij het aan- en uittrekken van de steunkousen zien we u graag op het spreekuur.

Hoe werkt het?

Het spreekuur vindt plaats in Zorgcentrum Nieuw Tamarinde in Overvecht. Onder begeleiding van de ergotherapeut wordt het probleem met aan- en uittrekken onderzocht. U kunt direct een aantal verschillende hulpmiddelen uitproberen. Zo kijken we wat voor u de beste oplossing is. Er zijn bijvoorbeeld armverlengende hulpmiddelen, maar bijvoorbeeld ook zogenaamde ‘glijzakken’ of andere (elektronische) hulpmiddelen.

Wanneer er een passend hulpmiddel is gevonden begeleidt de ergotherapeut u bij de aanvraag bij de zorgverzekeraar via de kousenleverancier. Ook handig: bij voldoende voorraad krijgt u het hulpmiddel met instructie al gelijk mee. U bent dan direct geholpen. In andere gevallen moet u soms even wachten op levering.

Kosten

Het consult bij de ergotherapie wordt vergoed vanuit de 10 uur ergotherapie in de basisverzekering (lees er hier meer over). De steunkoushulpmiddelen worden door de zorgverzekering vergoed. Daaraan is wel een voorwaarde verbonden: ze worden volledig vergoed als u daarmee 1 of 2 dagelijkse momenten thuiszorg per dag bespaart omdat u het nu zelf kunt. Dus voor het aantrekmoment en/of uittrekmoment.
Ook prettig: hoeft de thuiszorg niet meer langs te komen voor de steunkousen, dan krijgt u weer meer regie over uw eigen tijd.

Belangrijk om te weten: 
Een steunkoushulpmiddel wordt alleen vergoed als deze wordt ingezet zodat u zelfstandig de steunkousen aan- en/of uit kan trekken. Wanneer een hulpmiddel wordt ingezet voor de wijkverpleging, moet u deze zelf aanschaffen.

Afspraak maken

U kunt dagelijks tussen 8:30 en 17:00 uur bellen met het secretariaat. Dat kan op tel.nr 030 - 25 88 725. Meld direct dat u belt voor het hulpmiddelenspreekuur voor uw steunkousen.