Verpleeghuiszorg regelen

Verpleeghuiszorg is dure zorg. Voor veel mensen zou dat niet te betalen zijn. Daarom hebben we het in Nederland zo geregeld dat iedereen recht heeft op deze zorg. Afgezien van een eigen bijdrage hoeft u die zorg dan ook niet zelf te betalen. De financiering is geregeld via de Wet langdurige zorg (Wlz).

Verpleeghuiszorg regelt u in vier stappen. Ook verpleeghuiszorg in onze locaties voor 'kleinschalig wonen' regelt u op deze manier. 

Zo regelt u verpleeghuiszorg

  • Heeft u intensieve zorg nodig en kunt u niet meer thuis blijven wonen, dan kunt u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg een aanvraag indienen voor verpleeghuiszorg in een zorgcentrum. De huisarts of bijvoorbeeld onze wijkverpleegkundige kan u daarbij ondersteunen. Ook kunt u hulp inroepen van een cliëntondersteuner.

    Het CIZ zal naar uw situatie kijken. Als deze voldoet aan een aantal voorwaarden krijgt u een zogenaamde ‘Wlz-indicatie’. Met die indicatie heeft u recht op verpleeghuiszorg. Daarin geeft het CIZ ook een zorgprofiel aan. Het zorgprofiel zegt iets over de aard, inhoud en omvang van de benodigde zorg. Er wordt dus goed gekeken welke zorg u precies nodig heeft.

  • Careyn heeft meerdere verpleeghuizen (vaak een ‘zorgcentrum’ genoemd) of locaties voor 'kleinschalig wonen'. Op deze website kunt u een zorglocatie zoeken die het beste bij u past. Daarbij is het overigens slim om bij u in de buurt te zoeken. Oude bekenden en natuurlijk ook uw naasten kunnen dan makkelijker op bezoek komen en zelfs ondersteunen bij de zorg. Careyn ziet dat graag en stimuleert de betrokkenheid van familieleden. Let er bij de keuze ook op dat u met uw zorgprofiel in het betreffende zorglocatie terecht kunt. Niet altijd is een verpleeghuis toegerust om mensen met een bepaald zorgprofiel de juiste zorg te verlenen. Met welk zorgprofiel u in welk zorgcentrum of locatie voor kleinschalig wonen terecht kunt ziet u in dit overzicht.

  • Heeft u een verpleeghuis gevonden, dan kun u contact opnemen met de afdeling ‘zorgbemiddeling’. Zij ondersteunen u bij de verdere procedure. Contact opnemen kan met het formulier op de pagina van het uitgekozen zorgcentrum. Maar natuurlijk: u kunt ook altijd even bellen met onze klantenservice.

    Helaas geldt voor veel verpleeghuizen een wachttijd. Dat is in heel Nederland zo. Kunt u nog niet direct terecht bij het huis van uw voorkeur, dan volgt plaatsing op een wachtlijst. U krijgt dan een bepaalde ‘wachtstatus’. Als uw situatie bijvoorbeeld zorgelijk is, dan zal gekeken worden hoe en waar u snel opgenomen kunt worden.

    Er zijn 4 verschillende wachtstatussen. U leest er meer over op de website regelhulp.nl. Ook vind u meer informatie in deze folder bekijken.

  • Zodra u aan de beurt en er een appartementen vrij is krijgt u uiteraard bericht van ons. De betreffende locatie neemt dan contact met u op.